1. Anasayfa
  2. Bilgi

Yurtdışında Pasaport Uzatmak İçin Gerekenler

Yurtdışında Pasaport Uzatmak İçin Gerekenler
yurt dışında pasaport yenileme nasıl yapılır

Merhabalar, Yurtdışında Pasaport Uzatmak İçin Gerekli Belgeler hakkında bilgilendirici yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Bugünkü yazımızda yurt dışına turistik amaçlarla gezmeye çıkmış olanlar, eğitim amacıyla yurt dışında bulunan öğrenciler veya iş amacıyla gitmiş olanlar için pasaport uzatma, yeniletme işleminden bahsedeceğiz. Yurt dışında pasaport uzatmak için gerekli belgeler yazımızın devamında yer almaktadır. Edindiğiniz belgeler ile şuan yaşadığınız ülkenin konsolosluğundan randevu alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yurt dışında pasaport uzatmak ile ilgili birçok insanın aklında soru işareti dolaşırken söylememiz gerekir ki bu işlemler Türkiye’deki kadar uzun sürmüyor, konsolosluktan randevu almanız sonrasında işlemleriniz hızlı bir şekilde halledilebilmekte. Yurtdışı pasaport yeniletme ücretleri Türkiye piyasasına göre çok daha uygun maliyetlidir.

Ayrıca bilmeniz gerekir ki E-pasaport sistemini kullanarak ta yurtdışı pasaport yeniletme işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat online olarak yapabileceğiniz bu işlem sonrasında pasaportun elinize ulaşması normalden biraz daha uzun sürebilmektedir.

Online E-pasaport uygulamasında pasaportunuzun elinize geç ulaşmasının sebebi sistem yoğunluğu değildir. Siz başvuru yaptıktan sonra sistemde verdiğiniz bilgiler Türkiye’ye iletilmekte ve pasaport işlemleriniz tam olarak bittiği zaman yenilenerek başvuru yaptığınız konsolosluğa iletilecektir.

Bu işlemler ortalama 2 hafta sürmektedir daha fazla beklemezsiniz. Bu sebeple pasaport yeniletme işlemlerinizi geç bir vakte bırakmadan en geç 15 gün içerisinde başvurmalısınız. Yurtdışında pasaport uzatmak ile ilgili konuyu yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

Yurtdışında Pasaport Uzatmak İçin Neler Yapılmalı?

Yurtdışında Pasaport Uzatmak İçin Gerekli Belgeler tamamen doğru kaynaklardan elde ederek sizlere bildirmekteyiz. Pasaport uzatma için yapılan işlemde eski pasaportunuz iptal oluyor ve yerine yenisi veriliyor pasaport uzatma işlemi bu şekilde yürütülmektedir. Uzatma işlemi için konsolosluğa kendiniz giderek işlem gerçekleştiremiyorsunuz, bu şekilde kabul etmiyorlar. Hangi ülkenin konsolosluğuna gideceğiniz fark etmiyor.

Yapmanız gereken ilk şey öncelikle online olarak başvuruda bulunmaktır. Online işlemi gerçekleştireceğiniz web sitesi konsolosluk.gov.tr adresidir. Giriş yaparak ikametinizin bulunduğu ülkeyi seçiniz. Ülke seçimini tamamladıktan sonra bulunduğunuz ülkede hangi konsolosluğa başvuru yapacağınızı belirtmeniz gerekiyor. Örneğin; Fransa’da yaşıyorsanız konsolos seçiminde karşınıza ayrı bölgelerde 14 adet konsolosluk çıkacaktır. Size en yakın olan konsolosluğu seçebilirsiniz. Diğer tüm ülkelerde de yapılan işlem aynıdır, değişmez.

Sistemde konsolosluk seçiminizi yaptıktan sonra üst tarafta bulunan Randevu Al yazısına tıkladıktan sonra karşınıza bir ekran açılacaktır ve oradan pasaport seçeneğinizi seçin. Normal koşul olarak bordo pasaport işlemleriniz için sorun yaşamayacaksınız.

Bu işlemlerden sonra Umuma Mahsusu dediğimiz pasaport işlemleri ile devam ediyoruz. Bu konuda bilmeniz gereken bir şey var, yeşil pasaport başvurusu yapmanız durumunda Türkiye ile iletişim kurulacaktır ve konuyla alakalı yazışmalar olacaktır. En başında bahsettiğimiz pasaport süresinin online ortamda uzamasının sebebi de tam olarak budur.

Yurtdışında Pasaport Yeniletmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dışişleri Bakanlığının paylaştığı bilgiler doğrultusunda pasaport uzatmak için gerekli olan belgeleri aşağıda ki listeden öğrenebilirsiniz.

  • Kimliğinizin aslı. Eğer 15 yaşından büyükseniz kimliğinizde fotoğraf olmak zorunda.
  • Biyometrik ölçülerde 5cmx6cm büyüklüğünde son 6 ay içerisinde çekilmiş arka fonu beyaz olan fotoğraf olması gerekmekte.
  • Pasaport yeniletme işlemini ilk kez yapmıyorsanız eski pasaportunuzun aslınıda götürün.
  • Dilekçe Formu, bu formu temsilciliklerde hazırlatabilirsiniz.
  • Yenileme işlemi için pasaport harç ücreti ve posta bedeli ücreti. Pasaport harç ödemesini konsoloslukta halledebilirsiniz maliyet açısından daha uyguna gelecektir.

Eğer yurtdışında öğrenciyseniz bu belgelerin dışında ekstra belgeler sunarak harç için ödenecek tutarı ödemezsiniz. Bunun içinde gerekli olan ekstra belgeleri aşağıda listeliyoruz.

  1. Bulunduğunuz ülkeye öğrenci olarak gittiğinizi kanıtlayan belge.
  2. Daha önce yaşadığınız ülkede ki öğrenim durumunuzla ilgili öğrenci belgesi.

Yukarıda ki belgeler yasalar tarafından açıklanmıştır ve sorunsuz bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sitede verdiğimiz bilgiler tamamen güncel ve doğru kaynaklardan elde edilen bilgilerdir.

Yurtdışında Pasaport Yenilemesi İçin Merak Edilenler

Yurtdışında pasaport uzatmak isteyenlerin aklında birçok soru işareti var. Bilmedikleri sorularla kafaları karışabiliyor insanların. Bu yüzden aklınıza takılan, bizlere gelen soruların cevaplarını buradan vermeye çalışacağız.

Yurtdışında Pasaportumuz Adresimize mi Gönderiliyor?

Türkiye de pasaport çıkarttığınız zaman kendi ikamet adresinize direkt olarak gönderim yapıyorlar yani adresinizden alabiliyorsunuz. Fakat Yurtdışında en başta seçtiğiniz konsolosluğa gönderim yapılmaktadır. Siz yurtdışında konsolosluğa giderek pasaportunuzu alabilirsiniz.

Pasaportumun Süresi Bitmeden Yeniletirsem Kalan Süre Ekleniyor mu ?

Hakkınız olduğu gibi tabi ki pasaportunuzu erken bir vakitte uzatsanız dahi kalan süre pasaportunuz için etkin oluyor. Mesela pasaportunuzun bitiş tarihine 2 yıl var ama siz 4 yıl daha uzatmak istediniz o kalan 2 yılda 4 yıla eklenerek toplamda 6 yıl pasaport süresi uzamış olacaktır. Herhangi bir şekilde mağduriyet yaşamamanız sağlanacaktır.

E-Pasaport Normal Pasaportlarla Aynı Mı?

Evet aynı arada hiç bir fark yok. Pasaportunuzu 2010 haziran ayının sonrasında ki aylarda çıkartıysanız T.C e-pasaportunuz var demektir. 2010 haziran ayından sonra çıkartılan pasaportlarda çipler vardır tek özelliğide budur zaten. Ülke girişlerinde kontrol alanlarında pasaportunuzun çipi okunarak teknoloji yardımıyla işlemler daha da kolaylaştı diyebiliriz.

Görüntü itibariyle pasaportlar değiştirildi fakat işlev olarak yine aynı görevi görmekte arada bir fark yok. Şuanda günümüzde yenilenecek olan tüm pasaportlar e-pasaport sistemi tarafından yenilenmekte teknolojinin sunduğu bu nimet sayesinde işlemler hem daha kısa sürüyor hemde birçok sorun, kargaşa ortadan kalkmış oluyor. Eski dönemde 1 aya yakın bekleme süresi olan pasaport yenileme işlemleri şimdi 2 3 günde sonuçlanıyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir