Swot Analizi Nedir ?
Swot analizi nedir sorusu genellikle girişim planlaması yapanların sıkça sorduğu bir sorudur. Bizde bu yazımızda swot analizi nedir, swot analizi nasıl yapılır ve swot analizi formu hakıında detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Swot analizi yapılacak olan işin içeriğini detaylı olarak incelemek ve yapılabilecekler ve karşılaşılabilecek durumlar hakkında bilgi almak demektir. Yapılacak olan işin güçlü yönleri, zayıf yönleri, yapılabilecekler fırsatlar ve karşılaşılabilecek riskler hakkında yapılan genel bir analizdir.
1960 yılında Fortune dergisinin ilk 500’e giren şirketleri Stanford Üniversitesi incelediğinde şirketlerin mevcut durumda yapması gerekenler ile yaptıkları çalışmaların %35 oranında çakıştığı sonucuna varmıştır. Sonucunda yapılan bu swot analizi ile daha başarılı ve hedefe götüren çalışmalar yapılması amaçlanmıştır. Swot analizi geçmiş yıllarda ortaya çıkmış bir araştırma olmasına rağmen günümüzde hala etkisi bulunmakta ve kullanılmaktadır.
Swot Analizi Nasıl Yapılır ?
Swot analizi genellikle soru cevap şeklinde yapılmaktadır. Öncelikle şirketin güçlü yönleri belirlenmelidir. Güçlü yönler şirketin şuan ki durumuna gelmesinde ki en önemli etkenlerdir. Swot analizinde ki güçlü yönler aynı zamanda şirketin rakiplerinden önde olmasını sağlayan etkenlerdir.
Güçlü Yönler İçin Sorular :
- Hangi konuları daha basit yapıyoruz ?
- Başarılı olduğumuz alanlar hangileri ?
- Rakiplerimizden daha başarılı olduğumuz yönlerimiz neler ?
- Gücümüzü sağlayan kaynaklar neler ?
- Avantajlı olduğumuz alanlar neler ?
- Bizi farklı olmamızı sağlayan ne tür özelliklerimiz var ?
Şirketin güçlü olan yönlerini belirlediğimize göre şimdi sıra zayıf yönlerde, zayıf yönler şirketin daha başarılı olmasını engelleyen faktörlerdir. Bu aşamada şirketin zayıf yönleri, rakiplerin gerisine düşmeye sebep olan faktörler belirlenir.
Zayıf Yönler İçin Sorular :
- Şirketin eksik yönlerimiz neler ?
- Rakipler hangi alanlarda sizden daha başarılı ?
- Başarısız olduğunuz konular nelerdir ?
- Hayata geçirmekte zorlandığımız konular neler ?
Zayıf ve güçlü yönler belirlendikten sonra artık en önemli kriterlerden birine geçmenin zamanı geldi. Fırsatlar ? Fırsatlar şirketlerin en önemli materyallerinden biridir, göz önündeki fırsatları değerlendirerek çokça yol alınabilir. Fırsatlarından değerlendirilememesi ve rakiplerin bu fırsatları değerlendirmesi sonucunda elinizdeki kozu rakibinize vermiş ve ondan daha güçlü olma fırsatını karımış onun elini daha da güçlendirmiş olursunuz bu yüzden fırsatları kaçırmamak şirketin gelişimi ve büyümesi açısından oldukça önemlidir.
Fırsatlar İçin Sorular :
- Sektördeki fırsatlar nelerdir ?
- Fırsat bulunan pazarlar hangileri ?
- Fark yaratabileceğimiz alanlar neler ?
- Hangi alanlarda gelişmeler sağlanabilir ?
- Bizim için avantajlı konular neler ?
- Rakiplerin farkında olmadığı öne çıkan neler var ?
Tehditlerin belirlenmesi swot analizinin en önemli kısımlarından biridir. Bu aşamada şirketin önene önümüzdeki günlerde çıkabilecek sorunlar yani tehditler belirlenir. Tehdit her zaman aynı sektörde olduğunuz rakiplerden kaynaklanmaz. Bazen hiç aklınıza bile gelmeyecek bir şirket size karşı tehdit yaratabilir. Tehditlerin belirlenmesi en önemi faktördür, tehditleri belirleyerek önlem olmak şirket geleceği için hayati önem taşıyabilir.
Tehditler İçin Sorular :
- Sektörümüzde önümüze çıkabilecek sorunlar nelerdir ?
- Şirketimize zarar verebilecek rakipler kimler ?
- Hangi konularda hata yapabiliriz ?
- Bizi engelleyebilecek durumlar nelerdir ?
- Dünyadaki değişimin şirketimize olumsuz yansımaları neler olabilir ?
Özetlemek gerekirse, Swot analizi nedir ? Şirketlerin izlemesi gereken yolu, yapılması ve yapılmaması gereken işlemleri, şirket için risk oluşturabilecek faktörlerin belirlenmesi ve ileriye dönük yol haritasının çizilebilmesi için hazırlanmış detaylı bir araştırmadır. Swot analizini yapacak olan kişinin alanında profesyonel olması ve şirketinizi doğru yönlendirmesi en önemli faktördür.
Swot Analizi Formu
Siz ziyaretçilerimiz için swot analizi hakkında edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaştık. Swot analizi formu doldurmak isteyen veya swot analizi formu örneğini merak eden kullanıcılar için aşağıya örnek bir analiz formu bırakıyoruz linke tıklayarak görebilirsiniz.