1. Anasayfa
  2. İş Başvurusu

Nasıl İtfaiyeci Olunur, Başvuru ve Şartlar

Nasıl İtfaiyeci Olunur, Başvuru ve Şartlar
itfaiyeci nasıl olunur başvuru

İtfaiye eri olmak dünya genelinde en zor işlerden biri olarak kabul görmektedir. Bu mesleğin bu kadar zor olmasına rağmen her geçen gün itfaiyeci olmak için talepler artmaktadır. İtfaiyeci olmanın zor olması dolayısıyla sıkı bir eğitim ve mesleklerinde profesyonel olarak kanal zor bir süreçten geçmektedirler. Bizde bu yazımızda nasıl itfaiyeci olunur, itfaiyeci olmanın şartları nelerdir ?, itfaiyeci olmak için gerekenler nelerdir ? gibi sorular başta olmak üzere itfaiyecilik hakkında detaylı tüm bilgileri sizlerle paylaşacağız.

İtfaiyecilik vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyan bir meslektir, bu nedenle kutsal bir meslek olarak sayılmaktadır. İtfaiye çalışanları kendi canları pahasına alevlerle mücadele ederek görevlerini yerine getirmektedirler. Buna rağmen bu tehlikeli bir o kadar da kutsal mesleğe rağbet oldukça fazladır. Peki itfaiyeci nasıl olur buyurun hep birlikte inceleyelim.

Nasıl İtfaiyeci Olunur ?

Zor olan meslekler arasında gösterilen itfaiyecilik ülkemizde oldukça talep gören bir alandır. İtfaiye eri olmak isteyen kişiler devamlı itfaiye eri nasıl olunur, itfaiyeci olmak için gerekenler nelerdir gibi bir çok soruyla karşı karşıya kalmaktadırlar. İtfaiye eri olabilmek için bir takım fiziki ve psikolojik gereklilikler ve eğitim gereksinimleri bulunmaktadır.

İtfaiyeci olmak için öncelikle lise mezunu olmanız gerekmektedir. Üniversitede okuyanlar için ise bazı üniversitelerde itfaiyecilik bölümü bulunmaktadır, 2 yıllık meslek yüksek okulunda bu bölümü bitiren kişiler itfaiye eri olabilmektedir.

İtfaiyeci olmak için gerekenler

İtfaiyeci Olmak İçin Gerekenler Nelerdir ?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Geçmişte ağır hapis cezası almamış olmak ,
  • Askerlik yapıldığına dair belge,
  • Mesleki görev gerekliliklerinden olan yükseklik ve ateşten korkmamak,
  • Boy şartı erkekler için 1,67 iken bu şart kadınlar için 1,60 boy oranlarına sahip olmak,
  • En az lise mezunu olmak, ön lisan mezunları ilgili itfaiyecilik bölümünü bitirmek veya lisans mezunu olup beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümlerinden birini bitirmek,
  • KPSS sınavından minimum 70 puan almış olmak,
  • İtfaiye eri olmak için yapılan sınav günü 30 yaşını doldurmamış olmak,
  • Bulaşıcı ve geçmeyen bir hastalığa sahip olamamak,
  • Lise mezunları C veya E, üniversite mezunları için ise B sınıfı ehliyete sahip olmak
  • Heyecan korku ve panik gibi mesleğin tanımına uymayan durumların bulunmaması,
  • İşitme, görme ve bronşit gibi kalıcı rahatsızlıklar olmaması,
  • Fiziki olarak mesleğe engel olacak bir durum teşkil etmemek aranan şartlardandır.

İtfaiyeci Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır ?

İtfaiye eri olmak isteyen vatandaşların sıkça sordukları sorulardan biri de itfaiyeci olmak için nereye başvurulur sorusudur. İtfaiyeler yaşadığınız bölgenin belediyesine bağlıdır. Büyükşehir belediye başkanlıkları tarafından ihtiyaç halinde itfaiye iş ilanları yayınlanmaktadır ve kontenjan gereksinimlere göre belirlenmektedir. Belediye itfaiye iş ilanlarını takip ederek, gerekli şartları da karşıladıktan sonra sizde itfaiye eri olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Bayan İtfaiyeci Ne İş Yapar ?

İtfaiyecilik mesleği zorlukları ve çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda kadınların yapmakta zorlanacağı bir meslek olarak görünse de ülkemizde bu işi yapan bayan itfaiyecilerde bulunmaktadır. Bayan itfaiyeci sayısı erkeklere oldukça düşüktür ancak kendine güvenen cesur ve azimli bayanlar bu mesleği tercih ederek başarıyla yürütmektedirler.

Bu mesleği tercih etmeyi düşünen bayanların sıkça sorduğu sorulardan biri de bayan itfaiyeciler ne iş yapar sorusudur. Bayan itfaiye erleri tıpkı erkekler gibi büyük küçük her türlü yangına müdahale etmektedir. Başarıyla mesleklerini icra eden bayan itfaiye çalışanları performanslarıyla tüm ön yargıları yıkmaktadırlar.

İtfaiyeci maaşları ve iş ilanları 2020

İtfaiyeci Maaşları Ne Kadar ?

İtfaiyeci maaşları 2020 yılının başında %10,73 oranında zamlanmıştır. Bir çok zorluklarla mücadele eden itfaiye erleri belediye bünyesinde çalıştıkları için ek olarak bir kaç farklı ödeme almaktadır. Belediye bünyesinde çalışan itfaiye erleri aile ve sosyal durumlarına göre ek ödenek ve yardımlar almaktadır.

İtfaiyecilere yapılan son zam ile birlikte en düşük itfaiyeci maaşı 3.329 iken en yüksek itfaiye eri maaşı ise 4.000 lira’dır. Bu rakamlar standart rakamlardır, evli ve çocuklu çalışanlar daha fazla maaş almaktadır. Sosyal denge ve ekstra mesai ücretleri ile birlikte bu rakamlar oldukça yükselmektedir. Ülke standarlarında itfaiyeci maaşları oldukça makul seviyededir.

İtfaiye İş İlanları 2020

İtfaiyeci olmak için iş arayanlar, bulundukları il veya ilçenin büyükşehir belediyesi iş ilanlarını kontrol etmelilerdir. İtfaiyeler belediyelere bağlı olduğu için itfaiye iş ilanları belediyeler tarafından verilmektedir.

İtfaiyeci Çalışma Saatleri Nedir ?

İtfaiye personelleri acil bir durum olmaması halinde devlet memurları gibi sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arasında çalışmaktadırlar. İtfaiye erlerine her zaman ihtiyaç duyulabileceği için mesaiye kadar veya vardiyalı çalışan birimlerde bulunmaktadır. Gereken durumlarda tam 1 gün veya daha fazla süre aralıksız çalışmaları gerekebilmektedir.

Yukarıda itfaiyecilik mesleği hakkında bir çok bilgi bulunmaktadır. Aklınıza takılan bir soru olması durumunda aşağıda bulunan yorum kısmından sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir