1. Anasayfa
  2. Bilgi

Naegleria fowleri Nedir ? Nasıl Bulaşır ?

Naegleria fowleri Nedir ? Nasıl Bulaşır ?
Naegleria-fowleri-beyin-yiyen-amip

Naegleria fowleri hastalığı nedir? belirtileri nelerdir ? Tedavisi var mı ? Beyin yiyen amip hastalığı hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Güney Kore’den yapılan açıklamaya göre Naegleria fowleri sebebiyle ilk ölüm gerçekleşti. Vatandaşların aklına ilk gelen soru ise Naegleria fowleri bulaşıcı mı ? sorusu oldu. İşte tüm detaylar…

Naegleria fowleri Nedir ?

Naegleria fowleri nedir sorusunun cevabı aslında net olarak beyin yiyen amiptir. Bu amip vücuda burundan yani solunum yolu ile girerek insan beynini yemektedir. Hastalığın adı Güney Kore’de ki vaka sonucu duyulmuş olsa da aslında uzun yıllardır var olan bir hastalıktır. Bizde okuyucularımız için hastalık hakkında ki tüm detayları araştırdık ve sizlerle paylaşıyoruz.

Naegleria fowleri nedir

Beyin Yiyen Amip Nasıl Bulaşır ? (Naegleria fowleri)

Naegleria fowleri, yani beyin yiyen amip yalnızca burun yoluyla vücuda girer, coronavirüs gibi temasla bulaşan bir hastalık değildir. Bu amip vücuda burundan girerek beyin zarını yemeye başlar bu sebeple adı beyin yiyen amiptir. Göller ve nehirler gibi tatlı sularda, jeotermal sularda, kaplıcalarda, temizlenmeyen havuz sularındanda bulaşabilir.

Naegleria Fowleri Belirtileri Nelerdir ?

Beyin yiyen amip olarak bilinen hastalık bakteri kökenli olduğundan menenjit ile benzer belirtiler göstermektedir. Hastalığın ilk belirtileri 1-7 gün arasında etkisi göstermektedir. Belirti olarak ilk etapta baş ağrısı, ateş, bulantı veya kusma olabilir. Hastalık ilerlediğinde ise boyun tutulması, kafa karışıklığı, çevreye ve insanlara karşı dikkat dağınıklığı, denge kaybı, nöbet geçirme ve halüsinasyon görülebilmektedir.

Beyin Yiyen Amip Tedavisi

Naegleria Fowleri belirtileri görüldükten sonra ortalama 5 gün içerisinde ölüm gerçekleşir. Beyin zarını delen amipler enfeksiyona sebep olur ve beyindeki enfeksiyon sebebiyle ölüm gerçekleşir. Naegleria Fowleri hastalığına etki eden bir kaç ilaç bulunsa da hastalığın tespit edilmiş bir tedavisi bulunmamaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir